image
Melayu Stampin menyarankan agar JAKIM membuat analisa kimia untuk penapis rokok.


Walaupun rokok telah diwartakan sebagai haram, masih ramai orang Islam di Malaysia menghisap rokok!

Mungkin sekiranya terbukti secara saintifik bahawa penapis rokok ada DNA babi, ini akan mengakibatkan ramai orang Islam membuang tabiat ini.

Wallahua’lam.

— Penapis rokok dari darah babi

Banjarmasin (Jun 28, 2013): Ketua Suruhanjaya Pengendalian Tembakau Nasional berkata, penapis rokok yang digunakan secara meluas di Indonesia mengandungi bahan berasal daripada darah babi.

Dr Hakim Sarimuda Pohan berkata, hemoglobin atau protein darah babi digunakan dalam penapis rokok untuk menyaring racun kimia agar tidak masuk ke dalam paru-paru perokok.

Bercakap pada dialog mengenai bahaya merokok di Banjarmasin, Kalimantan Selatan, semalam, Hakim berkata, beliau yakin penapis yang diimport untuk digunakan pada rokok di Indonesia adalah komponen daripada darah babi.

Katanya, perkara itu diketahui apabila ia didedahkan oleh Profesor Kesihatan Masyarakat dari Universiti Sydney, Simon Chapman.

Chapman dilaporkan mengingatkan perkara itu kepada golongan agama tertentu dengan merujuk kajian yang dilakukan di Belanda yang mendedahkan bahawa 185 syarikat menggunakan hemoglobin babi sebagai bahan membuat penapis rokok.

Hakim berkata, sudah sepatutnya umat Islam di Indonesia menjauhi barang yang jelas haram di sisi agama. – Agensi

Advertisements